“Karşı kıyının” güzel sesi Glykeria, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Mayıs’ta AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda müzikseverlerle buluşacak. Rebetikoyu Avrupa’nın yanı sıra Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde de kitlelere sevdiren sanatçı, 40 yıllık kariyerini en güzel şarkılarını seslendirecek.
Çıkışını 1978 yılında, efsanevi Yunan müzisyen Apostolos Kaldaras ile yaptığı ortak çalışmayla gerçekleştiren Glykeria, 80’li yıllarda ününü pekiştirdi.
1982’de Brüksel’de düzenlenen Europalia Festivali’nde, Sotiria Bellou, George Dalaras ve Margarita Zorbala ile birlikte Yunanistan’ı temsil etti; 1986’da Atina Olimpiyat Stadyumu’nda, Yiannis Markopoulos’un “İlkyaz Senfonisi”nin prömiyerini gerçekleştirdi.
Kariyerine başladığı 70’li yıllardan bu yana, Natacha Atlas, Ömer Faruk Tekbilek, George Dalaras, Marinella, Ofra Haza, Ricky Gal, Chava Alberstein, Paschalis Terzis, Antonis Vardis, Sarit Hadad gibi isimlerle müzikal iş birlikleri yapan, Yunanistan’ın eşsiz seslerinden Glykeria’nın repertuvarında Türk müzikseverlerin de yakından tanıdığı şarkılar yer alıyor.
Rebetiko türünün modern zamanlardaki yorumcusu olarak ünlenen, 80’li yıllar boyunca ülke çapında yüzbinlerce kişiye kapalı gişe konserler veren Glykeria, 1982’de “Omorfi Nychta” isimli gece kulübünde canlı olarak kaydettiği “Me tin Glykeria stin Omorfi Nychta” albümüyle Yunanistan müzik tarihinin en çok satan albümüne imza attı.
Yunan müzik dünyasının iki büyük ismi Marinella ve Eleni Vitali ile birlikte 20. yüzyılda Yunan bestecileri tarafından yazılmış en popüler şarkıları seslendirdikleri “A Female Affair” prodüksiyonunda sahne alan Glykeria, klasikleşmiş rebetiko ve laika şarkıları seslendirdi.
Kariyeri boyunca 30’a yakın albüme imza atan, dünyanın 5 kıtasında 2000’den fazla konser veren sanatçı, 2016’da Akolouthisa Ena Asteri, 2017 yılında Rebetiko ve Laika türündeki eserleri pop ile harmanlayarak yorumladığı albümü “Ta Paidia Olou Tou Kosmou” “I Followed a Star”, 2018 yılında “Akolouthisa Ena Asteri Best Of” albümünü, 2021 yılında da “Me Anastenagmo”yı dinleyenlerle buluşturdu.
Glykeria, kariyerinin en güzel şarkılarıyla 28 Mayıs’ta Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk Telekom Opera Salonu’nda.
Glykeria hakkında daha fazla bilgi, görsel ve röportaj istekleri için; Pasion Turca PR Manager – Hakan Akoğlu – hakan@pasionturca.net – 0533 499 41 49 – 0212 274434
Glykeria Hakkında
Glykeria, Yunanistan’nın kuzeyinde Serres yakınlarındaki Agio Pnevma (Holly Spirit) köyünde doğdu. İlk olarak 1974’te Atina- Plaka’daki geleneksel kulüplerde şarkıcı olarak müzik dünyasına adım atan Glykeria, Manos Hacıdakis, Mikis Theodorakis, Manos Loizos gibi ünlü Yunan bestecilerinin şarkılarını kendine has tarzıyla yorumlayarak kısa bir sürede Yunanistan’ın en popüler şarkıcılarından biri haline geldi.
Glykeria, 1978’de “Min Kaneis Onira” (Düş Kurma) albümünde yer almasıyla başarılarla dolu kariyerine başlamış oldu. 1980’de George Dalaras’la birlikte ülke çapında konserler verdiği sırada ilk albümü “Sta Matia Kita Me”yi (Gözlerime Bak) kaydeden sanatçı, 1981’de kaydettiği “Smyrneika” (Smyrna/İzmir’den Şarkılar) albümüyle uzun süre şarkı listelerinin üst sıralarında yer aldı ve dünyadaki milyonlarca Yunanlının gönlünde taht kurdu.
1982’de “Apo tin Smyrni ston Pirea” (İzmir’den Pire’ye) isimli albümüyle birlikte, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İzmir’de kendine has bir tür olarak ortaya çıkan Rebetiko’nun modern zamanlardaki yorumcusu olarak ünlendi.
Seksenli yıllar boyunca ülke çapında yüzbinlerce kişiye kapalı gişe konserler veren, 1982’de “Omorfi Nychta” gece kulübünde canlı olarak kaydettiği “Me tin Glykeria stin Omorfi Nychta” albümüyle Yunanistan müzik tarihinin en çok satan albümüne imza attı.
Nisan 1985’te, “Tragoudi Aisthimatiko” albümünün piyasaya sürülmesi ile “Magisses”, “Pentohiliara”, “Ta Dahtilidia” ve “Fantaraki” gibi hitlerle ulusal ve uluslararası satışlarda büyük başarı yakaladı.
1986’da, Atina Olimpiyat Stadı’nda ilk kez düzenlenen Dünya Şampiyonalarının açılış töreninde, şiiri Yiannis Ritsos’a, müziği Yiannis Markopoulos’a ait “Earini Symfonia” şarkısını söyledi böylece sesi dünya üzerindeki 120 ülkeye ulaştı.
Yunanistan ve yurtdışında (Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İsrail ve Türkiye) konserler veren sanatçı, İsrail’de yaptığı başarılı konserler nedeniyle en popüler yabancı şarkıcı ilan edildi.
1998’de Fransa’da ikinci albümü yayınlandı. Amerikan Putumayo etiketiyle iki albümde ve Avrupa’da yayınlanan derleme albümlerde yer aldı.
Sanatçının 1999’da İsrail Filarmoni Orkestrası’yla Tel Aviv’de verdiği iki konserin ardından konserlerin albümü yayınlandı. Hemen sonra da Glykeria ve İsrail Filarmoni Orkestrası’nın çalışması dünya çapında Sony Classical tarafından yayınlandı.
2001 yılında dünyaca ünlü müzisyen Ömer Faruk Tekbilek’in Alif adlı albümünde yer aldı.
2002’de “Mikis Theodorakis Orkestrası”, “Estudiantina” ile tüm Yunanistan’da konserler verdi.
Aynı yıl İsrail’de “Open Heart” ve Türkiye’de “Glykeria’s Rebetika Songs” adlı albümleri yayınlandı. Yunanistan’daki Birinci Arion Ödülleri’nde en iyi Yunan şarkıcı ödülüne layık görüldü.
Glykeria, dünyaca ünlü besteci Mikis Theodorakis ile 2008 yılında ünlü besteci tarafından yazılmış şarkılardan oluşan bir albümde yer aldı.
A. Kaldaras, S.Fotiadis, Natacha Atlas, Ömer Faruk Tekbilek, Loukianos Kilaidonis, Mary Linda, Pantelis Thalassinos Sotiria Bellou, George Dalaras, Marinella, Ofra Haza, Ricky Gal, Chava Alberstein, Amal Murkus, Babis Tsertos, Paschalis Terzis, Ilias Aslanoglou, Antonis Vardis, Sarit Hadad, Fortuna, Nikos Papazoglou gibi birçok isimle albümlerde ve özel projelerde iş birliği yaptı.
Yunan müzik dünyasının iki büyük ismi Marinella ve Eleni Vitali ile birlikte 20. yüzyılda Yunan bestecileri tarafından yazılmış en popüler şarkıları seslendirdikleri “A Female Affair” prodüksiyonunda birlikte sahne aldı.
Kariyeri boyunca 30’a yakın albüme imza atan, dünyanın 5 kıtasında 2000’den fazla konser veren sanatçı, 2016’da Akolouthisa Ena Asteri, 2017 yılında Rebetiko ve Laika türündeki eserleri pop ile harmanlayarak yorumladığı albümü “Ta Paidia Olou Tou Kosmou” “I Followed a Star”, 2018 yılında “Akolouthisa Ena Asteri Best Of” albümünü, 2021 yılında da “Me Anastenagmo”yı dinleyenlerle buluşturdu.